Mål A7 - Analys av klassiker

C.S. Lewis - Narnia, Häxan och lejonet

Narnia är den äventyrliga berättelsen om de fyra syskonen, Peter, Susan, Edmund och Lucy, som under kriget blir skickade ut på landet för att få skydd hos en gammal professor. Vad de får vara med om under sin tid ute på landet är något de sent kommer att glömma.


Det första man får ta del av när man läser bokens första sida är varför barnen blir skickade ut på landet, samt en beskrivning av hur professorn ser ut och är som person, att han är mycket gammal med yvigt, vitt hår och är så snäll så barnen genast fattar tycke för honom. Han har en hushållerska, Macready, och tre hembiträden.
     Senare i kapitlet får man följa barnens första dag hos professorn. De hade planer på att gå på upptäcktsfärd den dagen men eftersom regnet öser ner beslutar de sig för att istället utforska det gigantiska huset de numera var bosatta i. De öppnar dörr efter dörr och kikar in i de fina och ståtliga rummen tills de tillslut hittar ett rum som är alldeles tomt så när som på ett stort klädskåp. Peter, Susan och Edmund strosar vidare medan Lucy stannar kvar av fascination. Hon öppnar klädskåpet och går in bland alla pälsar som finns där. Skåpet tycks aldrig ta slut. Men plötsligt känner hon något kallt under fötterna, snö. Hon har kommit till Narnia.


Här sätts historien i rullning, när Lucy tar det första steget in i Narnia. Det är redan i första kapitlet på boken och därmed startar äventyret på en gång, vilket jag tycker är ett stort plus med denna bok. Jag gillar verkligen när det blir spännande på en gång, då man slipper läsa och läsa och vänta på att det ska hända någonting. Lucy är inte blyg av sig alls utan snarare nyfiken och väldigt vågad. Hon blir direkt fascinerad av Narnia och fortsätter längre in tills hon plötsligt träffar faunen herr Tumnus som hon utvecklar en vänskap med.


Jag tycker att barnen är varandras mentorer i denna berättelse. De är varandras medhjälpare och stöttar varandra genom hela resans gång. När Lucy kommer tillbaka till klädskåpet efter att ha umgåtts med herr Tumnus i flera timmar, har tiden stått stilla i den verkliga världen. Hon berättar för sina syskon vad hon har varit med om, men de tror att det bara är småbarnsfantasier och bryr sig inte mer om det. Senare samma kväll återvänder Lucy till Narnia och herr Tumnus. Vad hon inte vet är att hennes bror, Edmund, smyger bakom henne och in i Narnia. Nu kommer första prövningen i berättelsen, den vita häxan som har förhäxat Narnia får syn på Edmund. Hon låtsas vara snäll då hon ser att det är en människa, en son av Adam, och lurar honom att han ska få bli prins över Narnia om han tar med sina syskon till henne. Men i själva verket vill hon bara döda dem, eftersom en gammal sägen säger att fyra barn, två döttrar av Eva och två söner av Adam, i framtiden ska komma att rädda Narnia.

Senare i boken får även Susan och Peter syn på Narnia, och alla de fyra syskonen går för att hälsa på Lucys vän herr Tumnus, som till deras förvåning blivit tagen av den vita häxan. De får reda på att de är menade att rädda Narnia och därmed trycks äventyret i gång.
     Barnen utsätts för många prövningar och hinder på vägen mot Narnias fred. Till att börja med har ju häxan lurat Edmund och tar honom till gisslan för att komma närmare hans syskon. Men Edmund blir fri tillslut. Den vita häxans medhjälpare försöker även flera gånger stoppa barnen och döda dem, dock utan att lyckas. Boken slutar lyckligt med att den vita häxan försvinner, barnen lyckas rädda landet och får därmed titlarna som kungar och drottningar i Narnia.


Jag skulle vilja påstå att barnens karaktärer ändras en del i berättelsen. De bråkar inte lika mycket som innan de kom till Narnia, utan de samarbetar och blir därmed bättre vänner med varandra. Den som förändras mest är dock Edmund. I början av berättelsen är han kaxig och gör precis som han vill, utan att bry sig om de andras åsikter. Men i slutet ändras hans personlighet till en mycket vänligare och hjälpsammare människa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0