Expressiv text

Nytt betygssystem!

Regeringen vill införa ett nytt betygssystem med fler steg än vi har idag. Mellan år 2010 och 2012 kommer dagens betyg som är från Ig-Mvg förmodligen att bytas ut mot betygen i en skala som innehåller sex steg och även en sjunde markering. De fem stegen A-E är godkända betyg och F är icke godkänt. Den sjunde markeringen kommer att visas som ett streck på papperet och ersätter den tomma ruta vi har idag, där det inte går att värdera elevens kunskapsnivå, till exempel på grund av frånvaro.
     Jag är för det här förslaget och tycker det verkar mycket effektivare än dagens betygssystem. Alla elever som ligger på G-nivå i ett ämne idag har väldigt varierade kunskapsnivåer eftersom betyget G är så väldigt omfattande. En elev kan ligga precis på gränsen till IG medan en annan ligger strax före VG, dock är detta ingenting man kan se i slutbetyget utan där visas bara ett enkelt G. Det blir väldigt orättvist i och med att den ena eleven kanske inte alls bryr sig medan den andra faktiskt anstränger sig för att försöka nå det högre betyget. Det råder också stor skillnad på en elev som är närvarande och deltar på lektionerna men har IG på grund av bristande kunskap, än en elev som ständigt skolkar och också får betyget IG.
      Det förekommer både positiv och negativ respons på det nya förslaget. Enligt skolminister Jan Björklund är det lättare för elever att höja sina betyg med en extra ansträngning om detta betygssystem införs. Många elever tycker idag att hur mycket de än anstränger sig så klarar de inte att nå upp till nästa betygssteg. Skolministern menar också att den nya skalan ska göra det lättare för eleven att se på vilken nivå han/hon ligger. Marie Granlund, som är skolpolitisk talesman för socialdemokraterna berättade för DN att ett nytt betygssystem kan leda till ökad stress hos eleverna och att pressen blir större på att lyckas bättre. Hon anser att betygsnivåer ökar risken för att man börjar jämföra elever på ett negativt sätt. Marie Granlund vill inte ha ett relativt betygssystem utan tycker att eleverna ska stimuleras och uppmuntras att läsa mer genom andra åtgärder.
     Jag tycker det måste vara väldigt svårt för lärare att helt plötsligt behöva följa ett alldeles nytt betygssystem. Det kommer definitivt bli svårare att bedöma vilket betyg en elev bör ha när det tillkommer tre nya steg. Fast å andra sidan kan man ju säga att det i princip är samma betygssystem som vi idag har på prov och liknande. Lärare får lägga till ett minus eller ett plus efter ett betyg, men som slutbetyg på en kurs gäller inte dessa tecken.
     Jag kan tycka att det gamla betygssystemet är bra eftersom jag tror att man känner mer press på sig när det är fler steg. Det kommer bli betydligt svårare att nå högsta betyg om man har ytterligare några steg och jag tror att lärare kommer tycka att det blir mycket svårare att betygsätta en elevs kunskaper eftersom man måste vara noggrannare. Vad som är bra med det nya systemet är att det blir rättvisare för eleverna. Det kommer att gynna de elever som ligger mitt emellan två betyg, vilket jag tror att väldigt många idag gör. Fler steg ger faktiskt rättvisare betyg och därför är jag för det nya betygssystemet!            
         

Sara Rekvik Sp06


Kåseri

Dagen då livet börjar på allvar

Studenten är en dag jag har längtat till så länge jag har vetat att den funnits. Det är då man kommer stå på den efterlängtade trappan och ta emot all jubel, för då har man klarat det, man har äntligen klarat av tolv år av hårt och ibland nästan olidligt pluggande. Man slipper alla jobbiga kvällar framför högarna med böcker och man slipper känna pressen av att behöva prestera bra på prov och liknande. Man får också ta del av alla de roliga aktiviteterna som ordnas, alla studentfester, champagnefrukosten och den ståtliga balen. Allt vad studenten innebär låter så underbart, men frågan är varför jag börjar känna mer och mer ångest inför den. Det är mycket som måste ordnas. Klänningen till balen, studentmössan, alla pengar som måste läggas ut på studentfesterna och firandet och för att inte tala om de sista kurserna som ska betygsättas. Det är mycket som ska göras vilket gör att det skapas en hel del ångest inom mig och så kan jag inte sluta tänka på vad jag ska göra efteråt. Ska jag ta den där språkkursen i Spanien på en gång? Hur länge? Eller ska jag istället jobba först? Ska jag läsa någon kurs till hösten? När ska jag plugga vidare? Det är många frågor som dyker upp i huvudet. Plötsligt ska man ta många stora och ibland svåra beslut som är avgörande för framtiden. Tryggheten man känner när man går i skolan försvinner, man är vuxen vilket innebär att man är redo att möta livet. Det är sannerligen inte lätt att glädjas åt studenten när jag just nu känner mig så förvirrad, men jag är säker på att när dagen väl är kommen, och jag äntligen står där på trappan så kommer jag känna mig lycklig, för då har jag äntligen klarat det!


Reportage

Flipperspel - ett stort intresse


När jag kliver ner i den nyrenoverade spellokalen får jag en genast mysig och hemtrevlig känsla. Jag möts av en glad kille som ivrigt står och mekar med ett flipperspel. Det är ett trivsamt rektangulärt rum i grått och rött. Här finns en stor bar, barstolar och bord, en darttavla samt två flipperspel - som också är ett av Patriks stora intressen.

För nästan exakt ett år sedan började tjugofyraåriga Patrik att intressera sig för spel, och inte vilka spel som helst utan de elektromekaniska flipperspelen. Intresset väcktes när Patrik fick ett gammalt flipperspel, Road Kings, av sina föräldrar som länge hade stått och skräpat i ett förråd, och som dessutom var ur funktion. Han berättar att han beställde hem delar som behövde bytas och att han lärde sig själv, genom en instruktionsbok, hur han skulle reparera flipperspelet. Efter att ha haft spelet i någon månad försökte han att sälja det, och han berättar att det var då han märkte att det faktiskt var möjligt att tjäna pengar på dessa spel. Snabbt efter att han hade fått Road Kings sålt köpte han ett nytt spel, renoverade det och sålde det nästan lika fort. Patrik har allt som allt hunnit äga 12 flipperspel på ett år. I dagsläget äger han två spel varav ett ska säljas på lördag. Det andra spelet, Lord of the rings, planerar han att behålla ett tag till eftersom det är en av favoriterna. När jag frågar Patrik om han någonsin tröttnar på att spela ler han lite och skakar på huvudet. Han förklarar att alla flipperspel är så olika och har så många funktioner och effekter att det är omöjligt att tröttna när man väl har fått upp intresset. Flipperspel ger en helt annan känsla än till exempel ett data- eller tv-spel, det är mer verkligt, man har mer kontroll och det är helt enkelt något unikt, menar Patrik.

Jag får prova på att spela Lord of the rings vilket går dåligt till en början men efter ett tag börjar man få grepp om vad det går ut på. Den silvriga kulan studsar fram och tillbaka på spelplanen. Ibland lyckas jag skjuta upp den i olika ramper och träffa olika hål och ibland har jag mindre tur, då åker bollen ut. Det finns en röst som hela tiden pratar under spelets gång och berättar vad man ska göra och det finns även en massa blinkande lampor och häftiga effekter som gör spelet mer levande. Tillslut åker bollen ut en tredje gång och då är spelet över för min del. För Patrik däremot kommer spelet aldrig att vara över. Enligt honom själv kommer han att fortsätta spela så länge han kan och så länge tiden finns.



 
























Lord of the rings är ett väldigt populärt spel bland flipperintresserade, menar Patrik.




Sara Rekvik Sp06


RSS 2.0